Het Mediaforum
KRO-NCRV

Hansje van de Beek: “Ik zou nog meer benoemen: en nu krijgen we een stukje propaganda te zien”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Hansje van de Beek: “Ik zou nog meer benoemen: en nu krijgen we een stukje propaganda te zien”

ma 24 mei 2021

Aan tafel zitten Tom Kleijn, Hansje van de Beek en Spraakmaker Willem Vissers.

Het mediamoment van Van de Beek gaat over het Achtuurjournaal van afgelopen zaterdag. Wat viel haar op? En wat had anders gemoeten volgens haar? Hoe kun je dit als correspondent het beste aanpakken?

Het mediamoment van Kleijn gaat over het RyanAir-toestel dat werd gedwongen een tussenstop te maken in Minsk. De zoveelste aanval op de pers, na de aanval op het Reuters-gebouw in Gaza, eerder de moord op de journalist Khashoggi... De internationale verontwaardiging is groot, verschillende regeringsleiders spraken hun afkeuring uit, het wordt nu besproken op de EU-top… Hoe nu verder? Je kunt je ook nog afvragen: waarom doet Loekasjenko dit nu? De aandacht voor de protesten in Wit-Rusland was juist redelijk verstomd.

Er keken zaterdag 5,4 miljoen mensen naar de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse Jeangu Macrooy mocht dan eindigen op plek 23; dat deed niets af aan het spektakel. Hoe hebben onze mediakenners gekeken? Wat waren de hoogtepunten? Ook best bijzonder: na afloop bleven er nog 1,7 miljoen mensen hangen bij de speciale uitzending van Op1. En was het zelf-feliciterend vermogen van Nederland opvallend?

En Dick Advocaat nam gisteren afscheid officieel afscheid van het clubvoetval. En met een knaller: zijn Feyenoord heeft het Europees voetbal gehaald, waarmee het seizoen is gered. Na afloop rende Advocaat zichtbaar geëmotioneerd het veld af. In de berichtgeving en interviews met de trainer lag de nadruk sowieso nogal op de emoties. Wordt er te veel gezocht naar de emotie in de journalistiek?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.