appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Jan Slagter: “Toen zag je opeens die grote explosie”

donderdag 6 augustus 2020, 15:58 uur

Jan Slagter heeft het over de Beirut, waar een grote explosie de helft van de stad heeft verwoest. Er lag een grote hoeveelheid ammoniumnitraat opgeslagen, die tot ontploffing kwam en de helft van de stad verwoestte. Er komt een influx aan internationale hulp naar Beirut waaronder het Nederlandse USAR, een team gespecialiseerde vrijwilligers. Verschillende landen stellen wel voorwaarden aan de hulp. Waarom zijn we zo betrokken bij deze ramp en hoe is de politieke situatie in Libanon?

Femke Merel van Kooten is uit de Partij van de Toekomst gestapt. Hiermee heeft ze al vele politieke partijen achter zich gelaten. Wat is haar persoonlijk belang hierbij en is dit schadelijk voor haar politieke positie?

Aan tafel zitten Jan Slagter, Haroon Ali en Spraakmaker Hanneke Groenteman.

Het Mediamoment van Ali ging over Beyoncé. Zij heeft een visual album gemaakt een soort 1,5 uur durende film en het brengt een ode aan de Afrikaanse diaspora. Het album hint ook naar de Lion King, waar zij een van de stemmen van insprak. Hier is kritiek op, het zou zwart zijn verheerlijken. Legt Beyoncé een te sterke nadruk op het eren van de afrikaanse cultuur?

De cultuur-sector krijgt harde klappen. De pandemie betekent dat grote festivals, concerten en theatershows niet doorgaan. Veel gezelschappen staan op omvallen. In tijden van lockdown kijken we erg veel televisie. Wat kan de NPO doen om de cultuursector te steunen?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1