Frénk van der Linden: “Kranten van nu zijn de opinieweekbladen van vroeger”
- Podcasts
- Het Mediaforum
- Frénk van der Linden: “Kranten van nu zijn de opinieweekbladen van vroeger”
ma 22 maart 2021
Aan tafel zitten Martha Riemsma, Frénk van der Linden en Spraakmaker Steven van Eijck.
Het mediamoment van Van der Linden gaat over iets dat speelt in zijn eigen woonplaats. De gemeente Haarlem stelt 2,5 miljoen beschikbaar voor onafhankelijke journalistieke projecten. Er is een fonds gekomen voor journalisten die een item willen maken waarin Haarlem een rol speelt. Van der Linden licht toe wat hij van dit idee vindt.
Het mediamoment van Riemsma gaat over windmolens. Er wordt natuurlijk veel gesproken over duurzaamheid, maar waar moeten die windmolens dan komen? Hoe kun je mensen betrekken in dit gesprek? En wat is de rol van de journalistiek hierin?
Historicus Nadia Bouras doet aangifte tegen Vizier op Links. Zij trof op haar voordeur een sticker waarop stond dat haar huis in de gaten werd gehouden door dit rechts-radicale platform. Goed dat ze aangifte doet? Hebben onze mediakenners wel eens te maken gehad met intimidatie? De lokale zender AT5 schrijft hierover een stukje met als kop: “Woning van historicus Nadia Boura wordt geobserveerd door platform Vizier op Links”. De NOS had het in de kop over “stickeractie”. Wat vinden onze gasten van deze woordkeus? Later is de kop overigens aangepast.
Ook het AD en De Gelderlander hadden daar problemen met koppen dit weekend. Het ging om de discussie tussen de twee nieuwe eenmansfracties in de Tweede Kamer. Caroline van der Plas van de Boer Burgerbeweging en Sylvana Simons van Bij1. Hoe moeilijk is het om een goede kop te maken? Is dit door de tijd heen moeilijker of anders geworden? Riemsma: “Internet heeft er aan bijgedragen dat we soms iets te scherp door de bocht gaan”.
Eén keer in de zoveel tijd is er een nieuw televisieprogramma dat al vóór uitzending het gesprek van de dag is. Zo ook: Gewoon Bloot. Waarin kinderen aan naakte volwassenen alles mogen vragen over hun lichaam. Met als doel een realistisch beeld te krijgen van normale lijven, naast alle opgepoetste perfectie op Instagram, Tiktok en snapchat. Wat vonden onze mediakenners ervan? Was de ophef terecht?
We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.