Het Mediaforum
KRO-NCRV

Renzo Veenstra: “Je moet vooral zo min mogelijk censureren en zo veel mogelijk laten zien”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Renzo Veenstra: “Je moet vooral zo min mogelijk censureren en zo veel mogelijk laten zien”

do 7 januari 2021

Aan tafel zitten Tijs van den Brink, Renzo Veenstra en Spraakmaker Tom Kleijn.

Het zou haast ondersneeuwen, maar gisteren was een belangrijke dag voor Brabant en dus voor Omroep Brabant; de eerste coronavaccinaties werden gezet in Veghel. Hoe heeft Omroep Brabant hier aandacht aan besteed? Op Facebook kregen ze zo’n 2000 reacties, ook veel van mensen die complottheorieën aanhangen en denken dat de media aan de leiband van de overheid loopt. Hoe gaan ze daarmee om? Van den Brink: “Als je op sociale media zit kun je zomaar denken dat het een grote meerderheid is, maar dat is niet zo”.

Jinek had het ook goed aangepakt: ze hadden Hugo de Jonge, de medisch directeur van Pfizer Nederland en Sanna Elkadiri - die als eerste de prik kreeg. Toen kwam de bestorming van het Capitool tussendoor. Op1 had daar goed op geschakeld, ze hadden vijf Amerika-experts aan tafel. Onder wie Tijs van den Brink zelf. Hoe is dat gegaan bij Op1? Hebben ze alles omgegooid? Is dat een lastige beslissing? Van den Brink: “Bij zo’n groot nieuws ga je gewoon om – en mijn ervaring is dat je gasten dat gewoon snappen”.

Het mediamoment van Van den Brink gaat over een reportage van de Britse verslaggever Robert Moore van ITV. Hij waagde zich met een cameraman tussen de mensen die het Capitool binnenstormden. Er is veel woede te horen, waar komt die woede vandaan? En wat hebben de relschoppers met deze actie bereikt?

Moet je als verslaggever daar naar binnen gaan, ook al is het in feite illegaal? Kleijn: “Ik zou ook dat raam binnen zijn geklommen”. Verslag doen bij een protest is natuurlijk niet zonder gevaar. De verslaggevers van CNN liepen bijvoorbeeld rond zonder logo op hun plopkap. Is dat verstandig?

Twitter en Facebook hebben het Twitteraccount van Donald Trump voor 12 en 24 uur geblokkeerd, omdat Trump het geweld niet per se afkeurt. Ook blijft hij zeggen dat de verkiezingen frauduleus waren. Hoe kijken onze mediakenners naar dit ingrijpen van Twitter en Facebook? Veenstra: “Ik was stomverbaasd toen ik zag dat het filmpje eraf was gehaald”.