Het Mediaforum
KRO-NCRV

Frénk van der Linden: “Dit is een motie van wantrouwen tegenover de journalistiek”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Frénk van der Linden: “Dit is een motie van wantrouwen tegenover de journalistiek”

di 22 december 2020

Aan tafel zitten Jan-Kees Emmer, Frénk van der Linden en Spraakmaker Mark Tuitert.

Van der Linden wil het hebben over zijn blooper van 2020, in navolging van een oud-stagebegeleider. Zijn blooper ging over een interview van hem in het Radio 1-programma Kunststof. Wat was volgens hem de misstap? Van der Linden: “Dat van mij was een overdachte fout, dat is de ergste categorie”. Had hij meteen door: dit heb ik niet goed gedaan?

Het mediamoment van Emmer gaat over de vaccinatie van Joe Biden. Hij liet zich gisteren, live op camera, vaccineren. Hoe belangrijk is dit moment? Is het goed dat er zo’n happening van gemaakt wordt in de media? Er is veel kritiek op de houding van Trump tegenover corona. Maar hoe zit het met het vaccinatiebeleid? Emmer: “Er is veel kritiek op Trump, maar dit heeft hij heel goed gedaan”.

Vanaf vandaag start de overheid met een speciale campagne voor het coronavaccin. Zo is in de dagbladen een paginagrote advertentie geplaatst, met de veelzeggende kop: ‘het vaccineren kan beginnen’. In de advertentie wordt onder meer uitgelegd waarom het vaccin veilig is én waarom de ontwikkeling zo snel verliep. Emmer: “Ik mag hopen dat dit de eerste van velen is”. Volgens Emmer kan zo’n advertentie geen kwaad, maar Van der Linden vindt dat gemeenschapsgeld hier niet voor bedoeld is. Bereikt de advertentie de juiste mensen? Zijn er andere manieren om deze boodschap te brengen? Wiens verantwoordelijkheid is het om draagvlak voor het vaccin te krijgen; politiek of journalisten? In onder meer het NOS Journaal en de Volkskrant worden de bijwerkingen van het Pfizer-vaccin specifiek genoemd, zoals hoofdpijn en moeheid. Terwijl het in de advertentie niet zo staat. Is dat vreemd?

Het is één van de opmerkelijkste video’s van het jaar: Russische oppositieleider Navalny belt met de geheim agent die hem vergiftigd zou hebben. De agent dacht met een topfunctionaris van de Veiligheidsraad te bellen en legde uit wat er gebeurd was: het gif is op Navalny’s onderbroek gesmeerd, na een inbraak in zijn hotelkamer. Gisteren kwam de video met deze bekentenis online. Hoe hebben onze mediakenners naar deze video gekeken?

NPO Radio 1 stond gisteren zes uur lang in het teken van kunst en cultuur. Vanuit Tivoli Vredenburg werd een hele avond gepraat met mensen uit de wereld van de muziek, literatuur, theater, musical en cabaret onder de noemer ‘Zes uur Cultuur’. Vooraf werd beloofd dat het niet alleen een avond zou worden over de problemen ten gevolge van de coronacrisis. De situatie zou ook bijzondere cultuurprojecten hebben voortgebracht. Kwam dat er uit? Was het een optimistische avond, misschien té optimistisch?