Het Mediaforum
KRO-NCRV

Wouter de Winther: “Het was een soort houtje-touwtje-verbinding met Hugo de Jong”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Wouter de Winther: “Het was een soort houtje-touwtje-verbinding met Hugo de Jong”

di 15 december 2020

Aan tafel zitten Wouter de Winther, Joost Oranje en Spraakmaker Onno Hoes.

Het mediamoment van Oranje gaat over een moment uit de toespraak van Rutte. Veel mensen hebben zich geërgerd aan het lawaai dat op de achtergrond te horen was. Oranje ziet er ook iets positiefs in. Het bracht veel samen volgens Oranje: “Het schets het ongemak wat in deze hele situatie zit”.

Het mediamoment van de Winther gaat ook over de toespraak van gisteren, maar vooral over de gebrekkige ruimte om vragen te stellen na de persconferentie. Waarom vindt hij dat kwalijk? Enkele politici schoven aan bij verschillende talkshows. Was daar niet voldoende ruimte om vragen te stellen?

En dan is het straks 19 januari; dan is het nog maar een kleine 2 maanden voordat de verkiezingen beginnen. Hoe gaat dit eruit zien? Politiek redacteur Tom Jan Meeus kijkt in zijn column vanochtend ook al vooruit naar de verkiezingen. Hij schrijft dat strenge maatregelen tot nu toe heel goed zijn geweest voor de waardering van de politiek. En vervolgt: “je kunt zeker beredeneren dat het kabinet tot deze lockdown over moest gaan. Maar als crisisbestrijding en campagnetijd in elkaar overlopen, zoals nu, kan het geen kwaad voor ogen te houden welke politicus het meeste profijt van streng crisisoptreden heeft”. Heeft hij een punt?

Door al het coronageweld in Nederland zou je het bijna gemist hebben, maar het kiescollege in de VS heeft Joe Biden uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen in de VS. Normaal is zo’n uitspraak van het kiescollege meer een formaliteit, maar waarom is het nu een heel bijzonder moment? Een groot deel van de Trump-stemmers denkt dat Biden onterecht nu tot president is uitgeroepen. Wat doet dat met een maatschappij?