Het Mediaforum
KRO-NCRV

Gert-Jaap Hoekman: “Je kunt een traditionele journalist ergens naartoe sturen, of iemand als Ismail daar naartoe sturen; hij krijgt daar veel meer los”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Gert-Jaap Hoekman: “Je kunt een traditionele journalist ergens naartoe sturen, of iemand als Ismail daar naartoe sturen; hij krijgt daar veel meer los”

di 8 december 2020

Aan tafel zitten Gert-Jaap Hoekman, Freek Staps en Spraakmaker Tom Kleijn.

Het mediamoment van Staps gaat over de eerste vaccinatie in Groot Brittannië. Een vrouw van 90 jaar kreeg het eerste vaccine. Een moment dat de geschiedenisboeken in gaat. Is het niet gewoon een goede marketingstunt?

Het mediamoment van Hoekman gaat over de Top 2000 van NPO Radio 2. De lijst heeft namelijk een nieuwe nummer 1. Waarom wordt Hoekman hier blij van?

Gisteravond hebben onze mediakenners gekeken naar ‘Project Ismail’, over drill rap, op NPO 3 van Ismail Ilgun. Ilgun uit Zaanstad kwam in 2016 in opspraak omdat hij in vlogs aanmoedigde om de politie te belagen. Hij is nooit veroordeeld geweest, maar moet je hem wel een podium geven? Hoekman: “Hij is mediageniek en kan een programma dragen”. Is het een goede keuze om hem een programma te laten maken over drill rap? Wordt geweld geromantiseerd? Was het journalistiek of misschien wel meer amusement?

Iets eerder op de avond was de documentaire Oproerkraaiers van Sunny Bergman over actievoerders in Nederland. Onze mediakenners zagen overeenkomsten en ook verschillen. Waar zitten die verschillen? Wanneer noem je iets een documentaire? Zijn er verschillende stromingen binnen het genre?

Tot slot kijken we naar Twitter. Wereldwijd was in 2020 de hashtag #COVID19 het meest gebruikt, gevolgd door #BlackLivesMatter en heel opmerkelijk in Nederland kwam de hashtag #persconferentie op 3. Maken de journalisten aan tafel veel gebruik van Twitter om verhalen te vinden?