Het Mediaforum
KRO-NCRV

Gert-Jaap Hoekman: “Ik begrijp dat je als media dit bericht maakt op basis van een politiebron”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Gert-Jaap Hoekman: “Ik begrijp dat je als media dit bericht maakt op basis van een politiebron”

do 19 november 2020

Aan tafel zitten Gert-Jaap Hoekman, Jan Slagter en Spraakmaker Rem Korteweg.

Slagter windt zich op over het bericht dat buitenlandse bedrijven die in ons land ook vestigingen hebben en loonsteun hebben gekregen tóch bonussen en dividend mogen uitkeren. Hij legt uit hoe het zit.

In het mediamoment van Hoekman wil hij het hebben over Fred van Leer en hoe hij de media opzoekt. Steeds meer BN’ers willen graag hun eigen kant van het verhaal vertellen en doet dit op sociale media. Ze nemen de regie in eigen hand. Zet het de journalistiek buiten spel, of doet de journalistiek haar werk niet goed genoeg? Hoe komt het dat verhalen in de media anders overkomen? Hoekman heeft de oorsprong van de berichtgeving gisteren gezocht en dat was een politiebericht. Kun je daar je nieuwsbericht op baseren, of zou je dit als journalist moeten natrekken?

Dan hebben we het over de rol van de media in polarisatie. 49 procent van de Nederlanders heeft twijfels over het coronavaccin, blijkt uit onderzoek van de TU Delft en het RIVM. Zij wachten liever nog even af. In de media verschijnen steeds meer berichten over de twijfelaars. Als media steeds melden dat ‘veel mensen twijfelen’, leidt dat er dan niet toe dat inderdaad steeds meer mensen gaan twijfelen? Hoekman: “Het proefkonijn… Als je dat soort termen gebruikt dan voed je het wantrouwen”. Heeft de media hier een verantwoordelijkheid?

Voor het eind van het jaar moeten de omroepen 50.000 leden hebben. Deze week maakte Omroep Zwart, van rapper Akwasi en regisseur Gianni Grot, bekend dat zij dat aantal hebben gehaald. Een andere aspirant-omroep, Ongehoord Nederland, maakt nu op deze zender reclame om de laatste 8000 leden bij elkaar te krijgen. Is er nog ruimte voor allerlei nieuwe omroepen? Is er genoeg variatie? Slagter: “Je ziet ook overlap tussen Zwart en Ongehoord Nederland; Zwart voelt zich ook ongehoord”.