Het Mediaforum
KRO-NCRV

“Ik zou de Telegraaf niet willen missen en tegelijkertijd lach ik me een kriek”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. “Ik zou de Telegraaf niet willen missen en tegelijkertijd lach ik me een kriek”

do 7 maart 2019

Het online blad “Binnenlands Bestuur” heeft een onderzoek gepresenteerd waarin is onderzocht hoe zeer de Nederlandse bevolking zich zorgen maakt over de verandering van het klimaat. Dat is sterk vermindert in de afgelopen maanden. Opvallend is hoe anders verschillende media dit onderzoek oppikken en er verslag van doen. De Telegraaf heeft bijvoorbeeld actief campagne gevoerd tegen het klimaatakkoord. We bespreken het met onze tafelgasten.

Aan tafel zitten Jan-Kees Emmer, Frénk van der Linden en Spraakmaker Margriet Schavemaker.

Ook hebben we het over een bijeenkomst in Beeld en Geluid morgen. Het is een bijeenkomst voor onafhankelijke makers van journalistieke programma's en dramaproducties. Zij worden vermalen tussen de omroepen en de NPO, die besluit over de vraag wat wel of niet op televisie komt. Niemand weet wat meer wat de criteria zijn, wat de procedures zijn, wie over wat beslist. Daarvan zijn allerlei makers de dupe. Frénk van der Linden legt uit hoe dit zit.

Tot slot bespreken wij een zaak die al 48 uur het nieuws domineert: de scheiding van Wesley en Yolanthe. Het werd voorpaginanieuws, men kreeg push-berichten, het was op het acht-uurjournaal. Hoe kijken onze gasten hier naar? En hoe verklaar je dat de media dit zo doet?