Het Mediaforum
KRO-NCRV

Gert-Jaap Hoekman: “Daar kreeg ik als journalist een plaatsvervangend ongemakkelijk gevoel bij”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Gert-Jaap Hoekman: “Daar kreeg ik als journalist een plaatsvervangend ongemakkelijk gevoel bij”

wo 28 oktober 2020

Aan tafel zitten Kees Boonman, Gert-Jaap Hoekman en Spraakmaker Peter Paul van Benthem.

Het mediamoment van Hoekman gaat over de verklaring van Rutte richting Erdogan. De beelden waarin Rutte zijn blik naar de camera richt worden ook op de eigen kanalen van de VVD gebruikt, als een soort campagnemateriaal. Terwijl de beelden niet gemaakt zijn door de VVD zelf. Hoe zit dit precies?

Het mediamoment van Boonman gaat over een onderzoek van het Reuters instituut in Oxford. Wat vindt Boonman zo interessant aan dit onderzoek?

Ophef over de verkoop van de tweede editie van het blad Gezond Verstand, een huis-aan-huisblad dat beschuldigd wordt van het verspreiden van complottheorieën over onder meer corona. Vanaf vandaag ligt het blad in de winkels (AKO en de Bruna). Diverse Tweede Kamerleden vinden het onbegrijpelijk. Hoe kijken onze mediakenners hier naar? Begrijpen zij de ophef? Op NPO Radio 1 loopt momenteel zelfs een reclamespot. Boonman is het niet helemaal met STER eens, die de reclame uitzend. Zou Hoekman, van NU.nl, advertenties plaatsen voor het blad?

Politiek verslaggever van de NOS Lars Geerts is in Den Haag bij de technische briefing en praat ons bij. We praten ook nog door over de persconferentie die geen persconferentie mocht worden genoemd. Een persmoment was het. Mark Rutte en Hugo de Jonge gaven toelichting bij de laatste coronacijfers en de bijpassende scenario’s. Wat was de voornaamste boodschap? Was de toon alarmerend genoeg?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.