Het Mediaforum
KRO-NCRV

Joost Oranje: “Als je dat afdoet met een persofficier en een berichtje, dan heb je het echt niet begrepen”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Joost Oranje: “Als je dat afdoet met een persofficier en een berichtje, dan heb je het echt niet begrepen”

di 15 september 2020

Aan tafel zitten Wouter de Winther, Joost Oranje en Spraakmaker Henk ten Velde.

Het mediamoment van De Winther gaat over een tv-moment met Loekasjenko en Poetin. De Winther vindt de beelden fascinerend Waarom? Hoe zijn de verhoudingen tussen de twee leiders? Kun je nog spreken van steun van Poetin voor de Wit-Russische president Loekasjenko?

Oranje wil het in zijn mediamoment hebben over een moment gisteren in Nieuwsuur: Bruls nam daarin openlijk afstand van De Jonge met betrekking tot mondkapjes en het testbeleid, in gesprek met presentator Jeroen Wollaars. Want Bruls wil de testcapaciteit gebruiken voor de cruciale beroepen. Wat voor effect heeft het, dat Bruls dit publiekelijk aangeeft? Bruls gaat hiermee in tegen het landelijke beleid. Is dat niet heel verwarrend voor het publiek? Hoe kijken onze mediakenners naar het beleid en de communicatie rondom dat beleid? De Winther: “Wat mij opvalt bij Hugo de Jonge is dat er een patroon is ontstaan waarin elke keer verwachtingen worden gewekt die niet worden waargemaakt”.

Het is vandaag de 3e dinsdag van september. Traditioneel wordt alles gelekt, is er iets dat nog niet gelekt is? Verwachten onze mediakenners nog iets spannends? En kijken ze uit naar de Algemene Beschouwingen?

Het Openbaar ministerie heeft gisteren taakstraffen geëist in de racismezaak rond bedreigingen van journaliste Clarice Gargard. Tijdens een livestream op haar website werden hatelijke reacties en bedreigingen geplaatst. Geef je met deze rechtszaak een goed signaal af? Gargard zelf was er maar heel kort bij. Zij heeft geen vertrouwen meer in een eerlijk verloop van het proces. Het OM heeft de officier van justitie die het onderzoek leidde namelijk op het laatste moment vervangen, omdat er dit weekend nogal veel ophef over haar persoon was vanwege een nevenfunctie in het Meldpunt Discriminatie. Is het punt totaal overschaduwd door hoe het OM zich gedroeg? Hoe had het anders aangepakt kunnen worden?