Het Mediaforum
KRO-NCRV

Dieuwertje Kuijpers: “Wetenschap wordt nu neergezet als iets wat je aan een borreltafel bespreekt”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Dieuwertje Kuijpers: “Wetenschap wordt nu neergezet als iets wat je aan een borreltafel bespreekt”

wo 9 september 2020

Aan tafel zitten Dieuwertje Kuijpers, Avi Bhikhie en Spraakmaker Nina Jurna.

Het mediamoment van Kuijpers gaat over het programma Op1, waar gisteren Maurice de Hond te gast was. Volgens Kuijpers wordt ‘de wetenschap’ in het programma verkeerd neergezet. Ze legt uit wat ze daar bezwaarlijk aan vindt en wat anders zou moeten. En hoe gaat de journalistiek om met andersdenkenden?

Bij het mediamoment van Bhikhie staan we nog even stil bij het NRC-nieuws van gisteren. Daaruit bleek dat landelijke politici een toename signaleren van het aantal bedreigingen dat ze ontvangen. Bhikhie loopt zelf ook veel in Den Haag rond. Merkt hij zelf ook iets van de bevindingen van het NRC? Er is meer beveiliging gekomen door de jaren heen. Is de sfeer in Den Haag veranderd? Volgens Bhikhie keert de agressie zich ook vaker tegen journalisten. Is dit een nieuwe ontwikkeling, of is het al ouder en zien we het nu vaker in beeld?

In het verlengde hiervan hebben we het over de zaak die journalist Clarice Gargard aanspande tegen 25 mensen die haar via Facebook allerlei verwensingen deden. Vanaf maandag vinden de zittingen plaats. Gargard streamde in november 2018 op Facebook de Sinterklaasintocht en in de comments verschenen opmerkingen die varieerden van scheldpartijen tot dreigen met zwaar geweld. Kan met deze zaak een groter statement gemaakt worden? Zijn onze mediakenners zelf al eens bedreigd? Moet de rechtsstaat de journalistiek beschermen?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.