Het Mediaforum
KRO-NCRV

Paul Römer: “Je hebt een rol als presentator - je bent geen commentator, dat is een andere soort rol”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Paul Römer: “Je hebt een rol als presentator - je bent geen commentator, dat is een andere soort rol”

ma 7 september 2020

Aan tafel zitten Paul Römer, Charlotte Nijs en Spraakmaker Jim Jansen.

Het mediamoment van Nijs gaat over Goedemorgen Nederland. Dat programma is sinds vandaag weer terug op tv. Waarom is ze blij dat het er weer is?

Het mediamoment van Römer gaat over een foto uit de krant, van een man uit Indonesië die levend in een doodskist ligt. Mensen die in Jakarta worden betrapt zonder mondkapje, kunnen als straf krijgen een minuut in zo’n doodskist te liggen. De autoriteiten in Oost-Jakarta bedachten de maatregel om mensen bewust te laten nadenken over de gevolgen van hun daden. Het viel Römer op dat er veel fotografen op af kwamen. Is dit een slimme overheidscampagne?

Dan kijken we naar de nieuwe televisieprogramma’s. Kijkcijfers zeggen natuurlijk niet alles, maar wellicht had Römer, als Talpa-directeur een betere start gewenst voor de 5 Uur Show en Dit vindt Nederland? De programma’s hadden namelijk niet de beste start. Römer: “Iemand die afhaakt krijg je niet gauw meer terug, dus daar moet je mee oppassen”. Kritiek bij Dit Vindt Nederland? was onder andere dat er te veel verschillende stellingen behandeld zouden worden. Wat zijn volgens Römer verbeterpunten voor het programma? En wanneer beslis je of een nieuw programma door moet gaan of moet stoppen? Ook kijken we naar de NPO, met het nieuwe programma De Vooravond. Fidan Ekiz sprak zich onder andere uit over Geert Wilders. Moet je als host voorzichtig zijn met je mening delen? Had Renze Klamer kritischer moeten doorvragen na de uitspraken van Ekiz?

Het was dit weekend niet te missen: Sigrid Kaag, minister van Buitenlandse Zaken, is begonnen met de campagne van Sigrid Kaag, lijsttrekker van D66. De campagne begon bij Buitenhof. Is dat een goede plek om te starten? Er zijn meer ministers die nu een dubbele functie hebben: lijsttrekker en minister. Hoe ga je hier als politiek verslaggever mee om?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.