Het Mediaforum
KRO-NCRV

Arno Kantelberg: “Ze vertelde gewoon haar Wikipedia-pagina en daar bleef het ook bij”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Arno Kantelberg: “Ze vertelde gewoon haar Wikipedia-pagina en daar bleef het ook bij”

ma 17 augustus 2020

Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Jaap van Zessen en Spraakmaker Pier Eringa.

Het AD was in juni voor de tweede maand op rij de meest bezochte nieuwssite van Nederland met 7,4 miljoen unieke bezoekers. Hoe doen ze dat? Houden ze de concurrentie goed in te gaten? Veel artikelen staan achter een betaalmuur bij het AD, maar volgens van Zessen is dat niet ten kosten gegaan van hun bereik.

Het mediamoment van Kantelberg gaat over Zomergasten gisteravond. Carola Schouten was daar te gast. Kantelberg was er speciaal voor gaan zitten, maar hij vond het erg saai. Waar lag dat aan? Opvallend was dat er boeren stonden te demonstreren op het Mediapark, maar dat werd in de uitzending niet benoemd. Is dat gek?

De Volkskrant bracht zaterdag een artikel over de tweede golf en hoe ‘we’ die onderschatten. Will Tiemeijer, hoogleraar gedragswetenschappen, zegt het in het stuk als volgt: “We hebben weer dagelijks afschrikkende journaalbeelden nodig en gevaar in onze directe omgeving om het gevoel van urgentie terug te krijgen”. Met andere woorden: media moeten dit soort beelden laten zien. Kantelberg zegt hierover: “Je kunt niet laten zien wat er niet is”. Volkskrantjournalist Wilma de Rek schrijft vanmorgen in haar column: “Koele cijfers moeten we hebben, harde feiten, saaie duiding, heel veel achtergrondinformatie en nog meer uitleg. Niet de emotie, maar het verstand zal ons redden”. Hoe kijken onze mediakenners hier naar?

Ook in de zaterdageditie van de Volkskrant: een artikel over memes en hoe zij de veelbelovende carrière van een jonge CDA’er de kop kosten. Deze jongen had in een WhatsAppgroep memes gedeeld van Baudet aan de galg en Geert Wilders in een nazi-uniform. Het lekte uit en de man werd ontslagen. Volgens van Zessen is de les die we hieruit moeten trekken dat je moet uitkijken wat je online zet. Over 20 jaar kan deze persoon nog steeds gegoogled worden en duikt dit nieuws weer op. “Dat is een hele harde straf, voor één grapje”.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.