Het Mediaforum
KRO-NCRV

Gert-Jaap Hoekman: “Ik ben geneigd om Twitter altijd enigszins te nuanceren”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Gert-Jaap Hoekman: “Ik ben geneigd om Twitter altijd enigszins te nuanceren”

di 11 augustus 2020

Aan tafel zitten Gert-Jaap Hoekman, Joost Oranje en Spraakmaker Reineke Boot.

Het mediamoment van Oranje gaat over Wit Rusland. Daar waren gisteren opnieuw grote demonstraties. Vooral de reactie van oppositieleider Svetlana Tichanovskaja vond hij opvallend. Waarom? En ook steeds meer organisaties en media, waaronder nu ook de Volkskrant, schrijven geen ‘Wit-Rusland’ meer, maar ‘Belarus’. Zouden meer media dit voorbeeld moeten volgen? En wat is de reden hier achter?

Het mediamoment van Hoekman gaat over TikTok. Nu.nl is actief op TikTok, daar brengen ze nieuws en kunnen kinderen met Nu.nl ‘in duet’. Gert-Jaap legt uit hoe dit werkt. Is TikTok een goed medium om een ander publiek te bereiken?

Er zijn veel vragen na de dood van de 24-jarige Bas van Wijk uit Badhoevedorp, die zaterdag werd doodgeschoten op een strandje bij park De Oeverlanden in Amsterdam. Wat er zich precies heeft afgespeeld op het strandje, is vooralsnog onduidelijk. Het gebeurde afgelopen zaterdag, maar het lijkt steeds groter nieuws te worden. Is hier een verklaring voor? Op Twitter is een dynamiek ontstaan waarbij demonstraties aangekondigd worden. Op sociale media klinkt het verwijt dat het te weinig in het nieuws was. Zou media terughoudend moeten zijn totdat er meer duidelijk is? Oranje: “Terughoudendheid betekent ook niet dat je er geen aandacht aan moet besteden”. Is er een bepaalde code voor, hoe hiermee om te gaan?

Vandaag is het precies 5 maanden geleden dat de WHO het coronavirus als pandemie bestempelde en hoewel de politiek misschien hoopte op iets rustigere zomerperiode, moet de Tweede Kamer er deze week weer aan geloven. Morgen is er ondanks de reces een debat in de Tweede Kamer en vandaag zal het RIVM een technische briefing houden. In de Nieuwsuur-uitzending van vrijdag uitte oud-RIVM-directeur Roel Coutinho kritiek op het gebrek aan flexibiliteit bij de aanpak van de coronacrisis. Is er te weinig zelfreflectie bij het RIVM?