Het Mediaforum
KRO-NCRV

Gert-Jaap Hoekman: “Dat is wel het gevolg als je prikkelende uitspraken doet”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Gert-Jaap Hoekman: “Dat is wel het gevolg als je prikkelende uitspraken doet”

ma 27 juli 2020

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Gert-Jaap Hoekman en Spraakmaker Splinter Chabot.

Het mediamoment van Hoekman gaat over de verschillende invalshoeken bij nieuws over coronabesmettingen. De ene krant meldt het aantal coronabesmettingen, de andere krant meldt het laagste aantal ziekenhuisopnamen. Hoe bepaald je welke van deze boodschappen je brengt? Wat moet de tone of voice zijn bij de media? Zorgt een bepaalde toon voor meer alarmering en is dat de taak van de media?

Het mediamoment van Brandsma gaat over het interview met journalisten en activiste Sabringe Ingabire. Ingabire is boos is over hoe dat in de Vlaamse krant De Morgen is afgedrukt. De koppen die eruit gehaald zijn waren juist de koppen waarvan ze zei ‘gebruik dit niet’. Mag je je geïnterviewde laten bepalen wat de kop wordt? Is het verstandig om hier afspraken over te maken? Hoe ga je er als hoofdredacteur mee om als een afspraak al eerder gemaakt is? Hoekman: “Als redactie moet je dan achter die afspraak gaan staan, dan kun je vervolgens met elkaar discussiëren of je dat soort afspraken wel moet maken”.

In de Nederlandse turnwereld zijn jonge turnsters jarenlang structureel fysiek en mentaal misbruikt. Het Noord-Hollands Dagblad bracht dit weekend vijf getuigenissen én het verhaal van een coach die de hand in eigen boezem stak. Daarop volgden in andere media ook beschuldigen aan het adres van andere coaches. Er is wel eerder over bericht. Waarom wordt dit nieuws nu opeens zo groots gebracht?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.