Het Mediaforum
KRO-NCRV

Ronald Ockhuysen: “Zendtijd is niet bedoeld om proef te draaien”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Ronald Ockhuysen: “Zendtijd is niet bedoeld om proef te draaien”

ma 6 juli 2020

Aan tafel zitten Ronald Ockhuysen, Ingrid Spijkers en Spraakmaker Louise Vet.

Voor het mediamoment van Spijkers gaan we naar haar provincie, waar enige boerenmoeheid heerst. Misschien opvallend in het agrarisch goed gezinde Friesland. Hoe gaan zij hiermee om op de redactie van Omrop Fryslân. Is er genoeg evenwicht in de media wat betreft de berichtgeving over de boerenprotesten?

Het Mediamoment van Ockhuysen gaat over het nieuwe televisieduo dat plaats gaat nemen op het oude tijdslot van De Wereld Draait door: Renze Klamer en Fidan Ekiz. Ockhuysen vindt het verrassend dat er voor een duo gekozen is en hij vindt het duo-schap “een beetje onzin”.

De Utrechtse imam Azzedine Karrat heeft plannen voor een nieuwe, tweede moslimomroep. Met ‘Islam Omroep’ wil Karrat in 2022 toetreden tot het publieke bestel om programma’s te maken vanuit het moslimperspectief. Voor het eind van dit jaar zijn dan minstens 50.000 leden nodig. De Islam Omroep gaat de concurrentie aan met de andere nieuwe moslimomroep M24. Hoe kijken onze mediakenners hier naar? Ockhuysen is van mening dat het omroepsysteem op de schop zou moeten. “Het vervelende is dat we met een omroepsysteem zitten dat echt hopeloos achterhaald is”. Is het een beter idee dat beide moslimomroepen samen zouden gaan werken?

Zendmasten worden in brand gestoken, in verschillende steden wordt gedemonstreerd; het is lastig om het 5G-scepcisme - om het zo maar even te noemen - over het hoofd te zien. De Volkskrant publiceerde zaterdag een speciale ‘5G-special’, waarin verschillende criticasters hun theorieën uit de doeken doen. Hoe ga je hier als media mee om? Hoe bepaal je wie je wel of geen podium biedt? Waar komt het wantrouwen in de media vandaan?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.