Het Mediaforum
KRO-NCRV

Hubert Smeets: “Ik denk dat we te veel praten over intenties en iets meer moeten gaan praten over verantwoordelijkheid”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Hubert Smeets: “Ik denk dat we te veel praten over intenties en iets meer moeten gaan praten over verantwoordelijkheid”

wo 24 juni 2020

Aan tafel zitten Hasna el Maroudi, Sandrina Hadderingh en Spraakmaker Hubert Smeets.

Het mediamoment van Hadderingh gaat over een nieuwsgebeurtenis uit eigen regio en hoe daar verslag van is gedaan. Een stunt in Zevenaar ging gruwelijk mis en daarbij kwam een 19-jarige man om het leven. Hoe hebben zij verslag van dit ongeluk gedaan en tegen welke dilemma’s liep Hadderingh als hoofdredacteur aan? “Hoe ver ga je daarin en wat is nog wel en niet acceptabel”Nabestaanden zijn boos op Omroep Gelderland. Waarop wordt de kritiek geuit?

Voor haar mediamoment heeft El Maroudi een aflevering van This American Life - een Amerikaanse wekelijkse podcast van een uur - opnieuw geluisterd. Het gaat om een aflevering over de reorganisatie van de Amsterdamse brandweer. De podcast werd opnieuw gepubliceerd naar aanleiding van de roep tot hervormingen binnen de Amerikaanse politie. De podcast laat zien hoe lastig het is om van binnenuit een organisatie te reorganiseren waar racisme en discriminatie aanwezig zijn.

Verder: de komende drie jaar investeert de BBC 100 miljoen pond in de ontwikkeling van een diversere, meer inclusieve programmering, dat meldt de Britse omroep. Daarnaast geldt vanaf april 2021 een quotum. Zou er in Nederland ook een quotum moeten komen? Krijg je daarmee niet juist een geforceerde manier van personeelswerving? El Maroudi: “So be it. Nu is er een geforceerde manier van personeelswerving dat mensen van kleur niet zo snel aan de bak komen”. Hadderingh geeft aan het lastig te vinden om een diverse redactie te creëren. “We weten niet precies waar die journalisten zitten en hoe we ze aan ons kunnen binden”. Volgens El Maroudi wordt er nog “te weinig beseft wat de kracht kan zijn van een diverse poule”.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.