Het Mediaforum
KRO-NCRV

Dieuwertje Kuijpers: “Het is natuurlijk heel erg handig om te regeren zonder die vervelende volksvertegenwoordigers”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Dieuwertje Kuijpers: “Het is natuurlijk heel erg handig om te regeren zonder die vervelende volksvertegenwoordigers”

wo 10 juni 2020

Aan tafel zitten Dieuwertje Kuijpers, Freek Staps en Spraakmaker Etchica Voorn.

We beginnen het Mediaforum in Zweden. Daar lijkt de moord die in 1986 op de premier Olof Palme werd gepleegd opgelost. NOS-correspondent Rolien Créton praat ons bij na de persconferentie.

Het mediamoment van Staps gaat over de krant de Miami Herald. De krant heeft besloten, nu toch al veel mensen thuiswerken, dat ze een fysieke redactie niet nodig hebben en hebben dus de huur van hun pand opgezegd. Kan je een krant runnen zonder dat journalisten bij elkaar zitten? Hoe handig is dat? Hoe zouden onze mediakenners dat zelf vinden? En wat zijn hun eigen ervaringen sinds de coronacrisis? Kuijpers: “De leuke bijkomstige les van de coronacrisis is dat we misschien wel een tandje minder kunnen vergaderen”.

Het mediamoment van Kuijpers gaat over de corona noodwet die minister Hugo de Jonge 1 juli wil invoeren. Wat is haar inhoudelijke bezwaar tegen de gang van zaken? Kuijpers: “De behoefte aan snelle besluitvorming mag niet ten kosten gaan van de zorgvuldigheid van het proces”. Zou er meer verontwaardiging moeten zijn in de media? Volgens Staps moeten we van de media vooral verwachten dat er veel wordt uitgezocht, feiten boven tafel worden gehaald en het democratisch proces te volgen.

Grote streamingdiensten in het Verenigd Koninkrijk hebben sketchserie Little Britain verwijderd van hun platforms omdat er “blackfaces” in voorkomen. Op Netflix, BBC iPlayer en BritBox is de serie, die van 2003 tot 2007 werd uitgezonden op televisie, niet langer te zien. Een serie vol met typeringen die nu voor veel mensen echt niet meer kunnen, maar toen werd er hartelijk om gelachen. Voorn zegt: “Deden ze het om die mensen belachelijk te maken, of deden ze het om ons een spiegel voor te houden?”. Is de keuze van de streamingsdiensten om de serie niet meer beschikbaar te stellen begrijpelijk? Welke ontwikkelingen zien we door de tijden heen? Je kunt ervoor kiezen series niet meer uit te zenden, maar zou je het ook uit de archieven moeten verwijderen?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.