Het Mediaforum
KRO-NCRV

Ward Wijndelts: “Op het moment dat er een soort aquarel ontstaat tussen sales en redactie wordt het ingewikkeld”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Ward Wijndelts: “Op het moment dat er een soort aquarel ontstaat tussen sales en redactie wordt het ingewikkeld”

ma 8 juni 2020

Dit weekend stond er een opvallende advertentie in de Volkskrant. Er stond: Rutte het grootste gevaar voor de volksgezondheid. En de oproep om een petitie over het stoppen van de lockdown te tekenen. Moet je je als eindredacteur verantwoordelijk voelen voor de inhoud van advertenties? Wie is daar verantwoordelijk voor?. Hebben onze mediakenners wel eens een advertentie geweigerd? Moet het altijd duidelijk zijn dat het over een advertentie gaat? Pieter Klok, van de Volkskrant, geeft een reactie.

Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Ingrid Spijkers en Spraakmaker Arno Visser.

Een nieuw gezicht aan tafel: Ingrid Spijkers. Hoe hebben zij de berichtgeving rondom corona gedaan bij Omrop Fryslân? Is het belangrijk om de berichtgeving zowel in het Nederlands als in het Fries te doen? Waarom?

Het mediamoment van Wijndelts gaat over James Bennet, die was tot dit weekend chef van de opinieredactie van de New York Times, maar nu niet meer. Onder zijn leiding is er een artikel verschenen, waarin werd opgeroepen het leger in te zetten tegen de eigen bevolking. Veel mensen van de redactie zelf schrokken hiervan en waren boos. Ze spraken zich in een petitie uit tegen het opiniestuk. Zijn er in Nederland ook voorbeelden van opiniestukken die niet geplaatst zijn? Spijkers: “Als het een goed onderbouwd stuk is, dan hoef je het daar totaal niet mee eens te zijn, maar daar moet wel ruimte voor zijn”. Hoe moeten we in de journalistiek omgaan met opiniestukken? Visser: “Je kunt je altijd distantiëren in hoofdredactioneel commentaar van het opiniestuk”.

En de Telegraaf heeft vandaag een artikel over de voorbereiding op de tweede golf aan coronabesmettingen. De Volkskrant een interview met Jaap van Dissel. In het Brabants Dagblad dit weekend een reconstructie over 100 dagen Corona in Nederland. Berichten met als ondertoon dat we het coronavirus bijna achter ons hebben liggen en dat het terugblikken, de analyses en dus ook het vooruitblikken zijn begonnen. Is het al tijd om terug te blikken? Visser: “Het grote terugkijken, daar is het veel te vroeg voor”. Is het logisch dat deze dynamiek ontstaat? Als je als media gaat terugblikken, geef je dan niet het gevoel dat het “voorbij” is?

Endemol Shine werkt aan de terugkeer van een tv-klassieker: Big Brother. Alweer meer dan 20 jaar geleden was het een enorm succes. Miljoenen keken dagelijks. Zou het weer een succes worden?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.