Het Mediaforum
KRO-NCRV

Leonard Ornstein: “Mensen met dwarse ideeën móet je aan tafel uitnodigen”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Leonard Ornstein: “Mensen met dwarse ideeën móet je aan tafel uitnodigen”

wo 3 juni 2020

Het mediamoment van Sterkenburg gaat over Maurice de Hond. Hij vraagt zich af waarom kranten zijn stukken over het coronavirus niet willen plaatsen. Waarom vindt Nikki dit zo stuitend? Is het logisch dat Maurice de Hond niet meteen overal als gast gevraagd werd toen de coronacrisis uitbrak? Volgens Sterkenburg heeft De Hond zijn podium gehad en moet hij niet in een “zielige slachtofferrol” kruipen.

Aan tafel zitten Nikki Sterkenburg, Leonard Ornstein en Spraakmaker Mark Vermeulen.

Het mediamoment van Ornstein, politiek journalist VPRO, gaat over een artikel in de Volkskrant met de titel: ‘Lockdown holt grondrechten uit’. Waarom vond hij dit zo sterk?

Verder: sociale media kleurden zwart gisteren voor Blackout Tuesday. Het iniatief kwam vanuit de muziekwereld maar werd door mensen, bedrijven en organisaties over de hele wereld overgenomen. Sterkenburg plaatste ook een zwart kader op haar sociale media. Wat is haar gedachte daarachter? Kritiek was dat het opportunistisch zou zijn. Hoe kijken onze gasten daar naar? Wat zou er in Nederland moeten gebeuren tegen racisme en welke rol kan de overheid daarin spelen? Zou dit een verkiezingsthema worden? Ornstein: “Timing is ook een politieke zaak”

Ook hebben we het over een artikel in het NRC van vandaag. De NPO wil nu toch gaan samenwerken met streamingdiensten als Netflix. Het gaat om een experiment waarbij het mogelijk is om vijf series op deze manier te maken. Enkele voorwaarden: De videodiensten krijgen de series pas een half jaar na het uitzenden op tv en de productiekosten worden fifty-fifty verdeeld. De afleveringen moeten minstens een miljoen per aflevering kosten. Dat is veel hoger dan de gebruikelijke budgetten. Wat vinden onze gasten van een samenwerking van de publieke omroep met dit soort commerciële partijen? Volgens Ornstein kan het geld beter geïnvesteerd worden in onderzoeksjournalistiek.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.