Jan-Kees Emmer: “Als jouw knipperlicht het een keer niet doet kan je zomaar in de gevangenis raken, dan wel doodgeschoten worden”
- Podcasts
- Het Mediaforum
- Jan-Kees Emmer: “Als jouw knipperlicht het een keer niet doet kan je zomaar in de gevangenis raken, dan wel doodgeschoten worden”
ma 1 juni 2020
Vandaag zit Charlotte Nijs, Politiek verslaggever van Hart van Nederland voor het eerst in het Mediaforum. Haar mediamoment ging over het gebrek aan nieuws. Op Tweede Pinksterdag werden veer versoepelingen doorgevoerd maar omdat het een feestdag was bleef veel verslaggeving uit. Hoe ziet het er nu uit op het terras, bij de musea en in het OV? Is het wenselijk dat er dagen zijn zonder verslaggeving of moeten we alle dagen paraat staan om nieuws te maken? Daarnaast laten steeds meer mensen de coronamodus los nu de maatregelen langzaam versoepeld worden. Is dit terecht of vergeet men de dreiging?
Aan tafel zitten Jan-Kees Emmer, Charlotte Nijs en Spraakmaker Ineke Sluiter
In de Amerikaanse media wordt het nieuws gedomineerd door de dood van George Floyd, die om het leven kwam nadat een agent een lange tijd zijn knie op de nek van Floyd gedrukt hield. Het leidde tot felle protesten in verschillende steden. Het behoorde tot een van de vele incidenten van politiegeweld tegenover zwarte burgers in de VS. De partijen staan steeds harder tegenover elkaar en bij de demonstraties lopen de gemoederen hoog op. Ook in andere delen van de wereld wordt verontwaardigd gereageerd en is er meer aandacht voor racisme. De protesten krijgen bijval, maar hebben ze zin? Leveren de demonstraties iets op of brengen ze vooral veel onrust in de VS?
Donald Trump uit zich vaak negatief over de media. Journalisten beginnen langzamerhand een doelwit te worden. De journalisten worden uitgemaakt voor fake nieuws en het leidt tot veel polarisatie en gebrek aan respect voor de pers. Wat betekent het voor de westerse democratie als de nieuwsvoorziening continu wordt gedemoniseerd? De anti-media retoriek die met Trumps opkomst gepaard ging werkt veel onrust in de hand. Worden we in Nederland ook kritischer op onze media door herhaaldelijke kritiek op Amerikaanse media?