Het Mediaforum
KRO-NCRV

Gert-Jaap Hoekman: “Je hebt niks aan speculeren”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Gert-Jaap Hoekman: “Je hebt niks aan speculeren”

di 21 april 2020

“Ik vind vanavond een van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van het jaar,” aldus Gert-Jaap Hoekman. Hij ziet dat alle mogelijke scenario's van de aankomende persconferentie worden uitgeplozen. Toch vindt hij dat je daar voorzichtig mee moet zijn: “je hebt niks aan speculeren.” Ook bij het ANP wachten ze liever de persconferentie af, aldus hoofdredacteur Freek Staps.

In het mediaforum zitten vandaag Gert-Jaap Hoekman hoofdredacteur van NU.nl en Freek Staps hoofdredacteur van ANP. Ook zijn Spraakmaker Pier Eringa en onderzoeksjournalist Klaas van Dijken van Lighthouse in de studio. Ze hebben het over de persconferentie van vanavond waarin de nieuwe corona-maatregelen worden bekend gemaakt.

Corona-moe zijn we nog niet, volgens Freek Staps. Hij maakte bekend dat ANP eergisteren het tienduizendste bericht over corona heeft schreven. Ook zijn er twintigduizend foto’s gemaakt over corona bij het persbureau. Staps: “Het blijft corona wat de klok slaat.” Ook bij NU.nl blijft het onderwerp populair. Ze zitten deze week op 9 miljoen unieke bezoekers, terwijl dit normaal rond de 7,5 miljoen is.

Daarnaast heeft journalist Klaas van Dijken van onderzoeksorganisatie Lighthouse het over de situatie op Lesbos. Uit internationaal onderzoek onder leiding van de onderzoeksorganisatie blijkt dat in maart extreem-rechtse groeperingen uit Europa naar het Griekse eiland gingen om te filmen. “We hebben ze niet op iets illegaals kunnen betrappen,” aldus Van Dijken. Wat wel speelt volgens hem is dat ze bewust een verkeerde boodschap brengen.