Het Mediaforum
KRO-NCRV

Frénk van der Linden: “In Nederland geniet de opinie een hogere status dan het feit”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Frénk van der Linden: “In Nederland geniet de opinie een hogere status dan het feit”

do 20 februari 2020

We hebben het over het Mediamoment van Frénk van der Linden. Die was bij een Utrechtse studentenvereniging waar een officier van justitie aanwezig was. De officier van justitie houdt zich bezig met terrorismebestrijding. Volgens van der Linden laten media daarin bepaalde verhalen liggen. Welke verhalen zijn dat, en waarom? Van der Linden zegt ook dat in Nederland de “opinie een hogere status geniet dan het feit”. Als je iets spannends roept komt het volgens hem groot in de krant, maar een onontdekt feit vindt hij zelf veel interessanter.

Aan tafel zitten Sjirk Kuijper, Frénk van der Linden en Spraakmaker Gerben-Jan Gerbrandy.

De boeren trokken gisteren weer met duizenden naar het Malieveld in Den Haag. Op dezelfde dag kwam er een onderzoeksrapport uit van het Mesdag Zuivelfonds: boeren zijn verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de neerslag van stikstof en niet voor 46 procent, zoals het RIVM berekende. Mesdag Zuiveldag is natuurlijk een boerenbelangenorganisatie en dus niet onafhankelijk, maar toch: hoe ga je als journalist met deze cijfers om? Kun je zelf achterhalen hoe het daadwerkelijk zit? Wat zegt dit over het vertrouwen in instituties en deskundigen?

Tot slot: China zet per direct drie journalisten van The Wall Street Journal uit. Ze hebben vijf dagen om het land te verlaten. Het is voor het eerst sinds 1998 dat journalisten per direct hun accreditatie verliezen. ‘Ongekend’, aldus de vereniging van buitenlandse journalisten in China. De journalisten moeten vertrekken naar aanleiding van een kritisch opiniestuk over de coronavirus-uitbraak, genaamd: ‘China is the real sick man of Asia’. Van der Linden is vaak in China geweest. Hoe duidt hij dit nieuws?