Het Mediaforum
KRO-NCRV

Margriet Brandsma: “De Duitse politiek volgen is lang zoiets geweest als kijken naar groeiend gras, namelijk nogal saai”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Margriet Brandsma: “De Duitse politiek volgen is lang zoiets geweest als kijken naar groeiend gras, namelijk nogal saai”

ma 17 februari 2020

We hebben het over het mediamoment van Margriet Brandsma, namelijk de woelige tijden bij onze Oosterburen. Waar voorheen volgens haar de Duitse politiek soms nogal saai was, is dat nu al een tijdje niet meer het geval, zo zegt Brandsma. De sociaaldemocraten zitten in een crisis en datzelfde is ook aan de gang bij christen-democraten. Dat heeft alles te maken met de opkomst van populisme en extreemrechts in Duitsland. Brandsma legt de huidige situatie uit.

Aan tafel zitten Ronald Ockhuysen, Margriet Brandsma en Spraakmaker Gerdi Verbeet.

En vandaag staat Martien R., de ‘godfather van de Brabantse onderwereld’ voor de rechter. Het Openbaar Ministerie heeft beperkingen opgelegd voor media die verslag doen. Zo is gevraagd om de namen van de Officieren van Justitie niet bekend te maken, mogen zij niet gefilmd en óók niet getekend worden. Dit alles voor de veiligheid. De advocaten van de verdachte zijn daar niet blij mee. Zij vinden dat er zo een extra crimineel beeld van hem wordt geschapen. Hoe kijken onze mediakenners hier naar? Ondermijn je hiermee de persvrijheid?

Tot slot: volgens de Sunday Times, die de hand wist te leggen op vertrouwelijke documenten, gaat Boris Johnson zijn verkiezingsbelofte waarmaken en fors bezuinigen op de BBC. Als het aan hem ligt, wordt er geen kijk- en luistergeld meer geïnd, dat is het leeuwendeel van het budget van de omroep. Johnson wil dat mensen zich op de diensten van de BBC kunnen gaan abonneren. Was dit te verwachten?