Het Mediaforum
KRO-NCRV

Aleid Truijens: “De sociale media hebben de mogelijkheden voor pestkoppen gekwadrateerd”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Aleid Truijens: “De sociale media hebben de mogelijkheden voor pestkoppen gekwadrateerd”

di 3 december 2019

Jongeren worden positiever door actief te zijn op sociale media. Ze zijn dan optimistischer over zichzelf en voelen mee met anderen. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna duizend 14- en 15-jarigen. Vaak zijn de berichten over sociale media negatiever: eenzaamheid, pesten, zelfmoord, radicaliseren… Waarin zit het verschil tussen de berichtgeving over sociale media en dit onderzoek?

Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Frénk van der Linden en Spraakmaker Aleid Truijens.

Ook hebben we het over prins Andrew. Gisteren zond de BBC een documentaire uit over de prins. Het beeld dat Andrew veel nauwere banden had met miljonair en veroordeeld zedendelinquent Jeffrey Epstein dan hij zelf beweert, wordt steeds pregnanter. Heeft Andrew de schijn tegen? Wat vinden onze mediakenners van deze documentaire? Werden er genoeg kritische vragen gesteld?

Verder bespreken we het Mediamoment van van der Linden. Hij wil het hebben over de column van Van Hanegem in het AD, waarin het gaat over de negatieve berichten rondom de voetballer Hakim Ziyech. Van der Linden zegt: “Als iets fout gaat haalt het de voorpagina, als iets goed gaat dan is het niet de opener”. Het Mediamoment van Kantelberg gaat over de Stemweek van de Top2000 van NPO Radio 2. Hij vindt dat er nu al veel te veel aandacht voor en muziek uit de Top2000 is. Waarom vindt hij het irritant?