Het Mediaforum
KRO-NCRV

Gert-Jaap Hoekman: “Als je de eerste letters achter elkaar zette, dan stond er al het woord ‘ironie’”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Gert-Jaap Hoekman: “Als je de eerste letters achter elkaar zette, dan stond er al het woord ‘ironie’”

vr 29 november 2019

We bespreken de column van Özkan Akyol, die gisteren in het AD verscheen. Die beklaagde zich erover dat hij als Nederlander van Turkse afkomst zich buitengesloten voelt, zolang er geen chocoladeletters te krijgen zijn van bijvoorbeeld een O met umlaut. Vandaag bleek dat fabrikanten er inmiddels opgedoken zijn. Is dit een goede manier om een maatschappelijk probleem aan te stippen? Leiden Nederlanders aan een collectief gebrek aan gevoel voor humor?

Aan tafel zitten Wouter de Winther, Gert-Jaap Hoekman en Spraakmaker Zihni Özdil.

We hebben het over het onontkoombare fenomeen Black Friday. De kranten staan er vol mee: in hoeverre is Black Friday een journalistiek relevant verhaal? Ook hebben we het over de website Mediacourant, een guilty pleasure voor veel mediamakers. Wat is het doel van deze site en kennen mensen het eigenlijk wel?

Tot slot bespreken we het ‘Helse leven bij de Duivel van Drenthe’, zoals de Telegraaf het strafdossier van Gerrit Jan van D. vanmorgen samenvatte. Dat is de man die met zijn gezin jarenlang verscholen leefde in het Drentse Ruinerwold. De krant kreeg inzage in het strafdossier en publiceerde tal van details daaruit. Waarom koos de Telegraaf ervoor om veel details te noemen? Is het vanzelfsprekend dat het OM Noord-Nederland boos is over de publicatie?