Het Mediaforum
KRO-NCRV

Zoë Papaikonomou: “De gunfactor, wat heeft dit met journalistiek vakwerk te maken?”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Zoë Papaikonomou: “De gunfactor, wat heeft dit met journalistiek vakwerk te maken?”

di 17 september 2019

Vandaag presenteert het ministerie van Financiën de miljoenennota aan de Tweede Kamer. Wat daar in staat, werd zoals ieder jaar afgelopen weken al voor een deel gelekt. Want Prinsjesdag is niet alleen een politiek-spektakel, maar ook voor media een belangrijke dag. Volgens Bert Huisjes moet je tijdens Prinsjesdag vooral kijken naar ‘wat wordt niet gezegd?’. Politici doen hun verhaal bij verschillende media. Volgens Papaikonomou is het vooral een gunfactor waar ze aanschuiven. Ze zegt: “het is mazzel hebben en dan ben je vervolgens een soort marketingbureau voor de minister.” Hoe zorg je dat een minister bij je aan tafel zit in een talkshow en hoe werkt het spel met de voorlichters? Is het echt een kwestie van gunnen? Zijn de primeurs zo belangrijk? Papaikonomou zegt: “Een primeur is niet per definitie goed vakwerk”.

We hebben het ook over Frits Wester. Een belangrijke afwezige dit jaar, want de afgelopen jaren was hij vaak dé journalist van Prinsjesdag. Wordt hij gemist? Is er te snel geoordeeld?

Aan tafel zitten Bert Huisjes, Zoë Papaikonomou en Spraakmaker Frits Barend.

Tot slot: de spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten liepen dit weekend hoog op. Jarenlang was Thomas Erdbrink ‘onze man in Teheran’ - voor de NOS, Volkskrant en The New York Times. Maar de afgelopen maanden horen we maar weinig. De persaccreditatie van Erdbrink werd in juni niet verlengd, wat journalistiek werk in Iran lastig maakt. Stel dat het escaleert in Iran, wat betekent dat dan voor onze nieuwsgaring als Nederland er geen correspondent meer heeft zitten? Papaikonomou heeft ervaring in het Midden-Oosten; hoe heeft zij dit ervaren? Huisjes is als correspondent in Kosovo geweest in tijden van oorlog. Hoe bereid je je daar op voor?