Het Mediaforum
KRO-NCRV

Hoekman: “De belangrijkste les is: omdat iets kan, wil niet zeggen dat het moet”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Hoekman: “De belangrijkste les is: omdat iets kan, wil niet zeggen dat het moet”

wo 24 juli 2019

We hebben het over een interview met Hans Faber, de oom van de vermoorde Anne Faber, op de site Villamedia. In het stuk vertelt de oud-journalist en communicatieadviseur over de massale media-aandacht die losbarstte nadat zijn nichtje Anne vermist raakte. Hij nam de rol op zich om alle media-aanvragen in goede banen te leiden. Uit zijn ervaringen met de diverse media, destilleerde hij een aantal lessen voor journalisten om beter om te gaan met nabestaanden van slachtoffers zoals Anne Faber. Welke lessen zijn volgens onze mediakenners het belangrijkst? Hoe ga je om met de snelheid waarmee nieuws nu gebracht wordt? En hoe onderscheid je je?

Aan tafel zitten Gert-Jaap Hoekman, Haroon Ali en Spraakmaker Natacha Harlequin.

Ook hebben we het over de mediamomenten van onze gasten. Het viel Haroon Ali op dat er veel documentaire-achtige programma’s op tv zijn die met LHBT te maken hebben. Aanleiding om deze documentaires uit te zenden is uiteraard de start van de Pride dit weekend. Zou het beter gespreid moeten worden? En Gert-Jaap Hoekman is in de Engelse tabloids gekropen. Welke voorpagina viel hem het meest op?

Tot slot hebben we het over een stuk van wetenschapsjournalist Bennie Mols in NRC over het automatiseren van de journalistiek. Journalisten zijn soms bang dat ons werk geheel overgenomen gaat worden door bots, algoritmes en artificiële intelligentie (AI). Maar Mols wijst ons erop dat we juist handig gebruik van kunnen maken van AI. Hoe denken onze mediakenners hier over? Tools die grote papers kan samenvatten, zouden zij dit gebruiken?