Het Mediaforum
KRO-NCRV

Marc Chavannes: “Het verdienmodel van die bedrijven is onze privacy”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Marc Chavannes: “Het verdienmodel van die bedrijven is onze privacy”

do 11 juli 2019

Gisteren hoorden we in het nieuws dat gesprekken die met Google Home zijn opgenomen waren uitgelekt. Google zegt slecht 0,2 procent van de gesprekken op te nemen, om de spraakherkenning te verbeteren. Wordt het zo toch gebruiksvriendelijker? Of moeten we uitkijken met Google Home? Sjors Fröhlich kijkt vooral naar de mogelijkheden want, zegt hij: dit is techniek die niet meer te stoppen is.

Aan tafel zitten Sjors Fröhlich, Marc Chavannes en Andrée van Es.

Verder gaan we nog even door op de primeurs van Trouw en RTL Nieuws rondom de toeslagenaffaire op het ministerie van Financiën, waarbij mogelijk tienduizenden ouders ten onrechte kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. Wat valt op in deze zaak?

Daarna gaan we door naar een ander lastig te besturen ministerie: Veiligheid en Justitie. Vorige week nog stapte Ronald Barendse daar op als plaatsvervangend secretaris-generaal van het ministerie en de afgelopen vier jaar sneuvelden ook nog vier VVD-bewindslieden op het ministerie. Gisteren kwam naar buiten dat er een nieuwe klachtencommissie wordt ingesteld op het ministerie. Ook worden er extra maatregelen aangekondigd tegen drugs. “Het is het ministerie van proefballonnen”, zegt Chavannes. Het ministerie is veel negatief in het nieuws geweest, kunnen ze het imago oppoetsen met dit media-offensief?

Tot slot hebben we het over het éénjarig jubileum van Femke Halsema als burgemeester van Amsterdam. Ze kreeg de haast onmogelijke taak de mateloos populaire Eberhart van der Laan op te volgen. Er was kritiek bij haar aantreden en die klinkt er nog steeds. Beeldvorming speelt daarbij een grote rol. Waarmee heeft haar imago de meeste deuken opgelopen? Is haar populariteit meer of minder geworden sinds haar aantreden?