Het Mediaforum
KRO-NCRV

“De uitlaatklep van de politieke cartoon is cruciaal in het medialandschap”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. “De uitlaatklep van de politieke cartoon is cruciaal in het medialandschap”

ma 1 juli 2019

We hebben het over de cartoonist Michael Adder. Hij is ontslagen na een scherpe cartoon over Donald Trump. Te zien is hoe de Amerikaanse president op de golfbaan over dode migranten heenstapt. De tekening gebruikt het beeld van een in de Rio Grande verdronken vader en kind dat deze week de wereld schokte. De stap van de kranten is extra opvallend omdat de gewraakte cartoon niet eens in de kranten zelf verschenen was, maar alleen online werd verspreid door de tekenaar. Het nieuws volgt nadat ook New York Times stopte met bepaalde politieke cartoons. Ward vindt dit een slechte ontwikkeling. Hij zegt: “De uitlaatklep van de politieke cartoon is cruciaal in het medialandschap”. Is het censuur om zulke cartoons niet te plaatsen? Of valt het onder zelfcensuur?

Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Paul Römer en Spraakmaker Arjan Postma.

Ook hebben we het over de twee bijzondere en diplomatieke ontmoetingen van dit weekend. Het hield de gemoederen bezig. Máxima ontmoette in Japan de Saoedische kroonprins Bin Shalman, en Trump schudde handen met Kim Jong Un van Noord Korea. Máxima zou volgens sommigen mee hebben gewerkt aan het plannetje van Bin Shalman om uit het verdachtenbankje te komen. Hoe kijken onze mediakenners hier naar? En president Trump gaat de geschiedenisboeken in als de eerste zittende Amerikaanse president die voet zette in Noord-Korea. Is dit een spontane impulsieve ontmoeting, of was het tot in de puntjes bedacht en geregisseerd?

Tot slot hebben we het over Sesamstraat. De NTR maakt de komende twee jaar geen nieuwe Nederlandse afleveringen van Sesamstraat. Wel blijft het kinderprogramma te zien op televisie, in de vorm van herhalingen. Het is een langlopende discussie. Hoe kijkt Paul Römer, als oud NTR-baas hier naar?