Het Mediaforum
KRO-NCRV

Winst voor de Labour Partij: 'Eens een Tory, niet altijd een Tory'

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Winst voor de Labour Partij: 'Eens een Tory, niet altijd een Tory'

vr 5 juli 2024

Een klinkende overwinning voor Labour na veertien jaar conservatief leiderschap. Anna van Zoest, directeur van de Atlantische commissie, ziet dit vooral als een verlies van de Tories en niet zozeer als winst voor Labour. "Dit betekent veel voor internationale samenwerking en de rol van het Verenigd Koninkrijk in de wereld ten opzichte van Europa", zegt Van Zoest. "Internationale partners kijken nu uit naar rust in Engeland en mogelijk nieuwe samenwerkingsverbanden met de Europese Unie."

Er is gestemd vanuit een verwachting dat het anders moet, volgens FD journalist Anna Dijkman. "Het gaat economisch niet goed in Engeland, dus er moet iets veranderen", zegt Dijkman. Maar Starmer heeft geen radicale plannen en weinig bewegingsruimte omdat hij beloofd heeft de schuld niet op te laten lopen en belastingen niet te verhogen."

Volgens journalist Margriet Brandsma begint het nu pas en is dit geen voorbode voor een 'landslide'. "Ik geloof dat de uitslag van deze verkiezingen met name bepaald is door zaken die binnen het land spelen."