Het Mediaforum
KRO-NCRV

Medialogica Wilders 'kras staaltje activistische journalistiek'

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Medialogica Wilders 'kras staaltje activistische journalistiek'

ma 18 maart 2024

Argos Medialogica kwam dit weekend met de documentaire Milder Gestemd. Bijna vier maanden na de verkiezingen probeert het HUMAN-programma de vraag te beantwoorden welke rol de media bij de verkiezingswinst van Geert Wilders hebben gespeeld.

Volgens Arno Kantelberg suggereerde meerdere sprekers in de documentaire impliciet dat er met de verkiezingen van de PVV als grootste partij iets fout was gegaan en daarmee de vraag hoe het voorkomen had kunnen worden.

Kantelberg stoorde zich in de uitzending erg aan media-onderzoeker Nel Ruigrok. Zij stelde volgens hem impliciet dat iets fout was gegaan, omdat de PVV als de grootste partij uit de verkiezingen kwam. "Niemand zegt het heel hard in de documentaire, maar er wordt wel gesuggereerd: er is iets fout gegaan, hoe hadden we dit kunnen voorkomen?" Hij vraagt zich af of dat wel de taak is van de media.

Programmamaker Kefah Allush (EO) maakt zich vooral zorgen over de tendens dat de verkiezingen steeds meer als entertainment, een wedstrijd of ‘paardenrace’ wordt verslagen.