De Kopgroep wielerpodcast
AVROTROS

#10 - Vuelta nabeschouwing: Blik in de toekomst (S12)

  1. Podcastschevron right
  2. De Kopgroep wie ...chevron right
  3. #10 - Vuelta nabeschouwing: Blik in de toekomst (S12)

zo 11 september 2022

Na drie weken koers maken Joost, Mart, Maxim en Michael de rekening op van de Vuelta. Dat begint met een diepe buiging voor Annemiek van Vleuten. Zij voltooide een huzarenstukje door na de Giro en de Tour ook de Vuelta te winnen bij de vrouwen. Michael Boogerd snapt wel waar haar dominantie vandaan komt: “Ze is gewoon een klasse apart. Als de weg bergop gaat kan niemand haar volgen."

Het feest in Nederland, vanwege de zege van Van Vleuten verbleekt bij  dat van de zuiderburen. De Belgen hebben met Remco Evenepoel voor het eerst in 44 jaar een winnaar van een grote ronde. Al voor zijn eerste zege, kreeg hij de bijnaam 'de nieuwe Merckx'. Gaat hij die belofte nu inlossen?  “Dat weet alleen de toekomst’, zegt Mart Smeets die wel onder indruk is van de het rijden van Evenepoel: "Hij kon alle aanvallen pareren, reed een ijzersterke tijdrit en lette goed op in het begin. Hij reed zo lang in het rood dat je zou vergeten in welk shirt hij normaal rijdt.” Wel was het een saaie Vuelta. “Het ontbrak aan strijd.”, zegt Joost Vullings. Mart is het daarmee eens en voegt eraan toe dat je Evenepoel niet mag verwijten dat hij te sterk was. “

Maxim Horssels van Wielerflits denkt dat het ondanks het saaie koersverloop uiteindelijk toch een historische Vuelta was, waarin niet alleen Evenepoel doorbrak, maar ook andere jonge renners zich nadrukkelijk presterenteerden. Zo is de nummer drie in het klassement Juan Ayuso pas 19, liet de 22 jarige Thymen Arensman zich goed zien met een zesde plek in het eindklassement en een overwinning in de Koninginnerit. “Over tien jaar gaan we een aantal van deze jonge gasten nog in de toptien van grote rondes zien. Wat dat betreft was het een blik in de toekomst."