De Kopgroep wielerpodcast
AVROTROS

#1 - Vuelta voorbeschouwing: daar gaat je Strava kommetje! (S12)

  1. Podcastschevron right
  2. De Kopgroep wie ...chevron right
  3. #1 - Vuelta voorbeschouwing: daar gaat je Strava kommetje! (S12)

do 18 augustus 2022

Daags voor de start in Utrecht leeft de Vuelta nog niet echt in Nederland. Het doet ook raar aan die profs die op de Utrechtse heuvelrug trainen.

“Ik moet dan een beetje denken aan die Beluga dolfijn die vorige week verdwaald was in de Seine.”, zegt Maxim Horssels van Wielerflits. “Als je Pozzovivo een ploegentijdrit ziet oefenen op het traject in Sloten of Pinot die in de regen fietst en dan op Instagram post: Zeist. Dat is niet hun natuurlijke habitat.”

Joost heeft medelijden met de goede amateurs die hun Strava records kwijtraken door de profs die nu even een trainingsrondje maken. En Maxim is het met hem eens: “Heb je jarenlang getraind om dat segmentje bij jou om de hoek te pakken, word je uit de boeken gereden door trainende profs. Er zullen een hoop tranen vloeien van mensen die op Strava kijken.” 

Een Tramadolletje en een Breezer ananas of Quintana en de finale koker


In aanloop naar de Vuelta start werd bekend dat de Colombiaan Nairo Quintana uit de uitslag van de Tour de France wordt geschrapt omdat hij betrapt is op het gebruik van de verboden pijnstiller Tramadol. Omdat het middel niet op de dopinglijst staat, mag de Colombiaan toch van start gaan in Utrecht. De leden van De Kopgroep vragen zich af hoe het kan dat een toprenner toch zo’n verboden middel pakt. Michael Boogerd denkt dat hij mogelijk een oude ‘finale koker’ heeft gepakt. Omdat niet alle leden van de Kopgroep bekend zijn met deze term legt Michael uit. “Vroeger gebruikten ze van die kokers van fotorolletjes. Daarin deden ze dan dingen als een cafeïne pil een pijnstiller, een magnesiumpil. Die waren bedoeld voor tijdens de finale. Als de renners op de fiets gingen  staan, dan hoorde je de pilletjes tikken. Daarom deden ze er vaak een watje bij in.” 


Señor 69 Lawson Craddock


Vandaag lichten we het doopceel van de Texaan Lawson Craddock, die vorig jaar 69e was in de eindrangschikking van de Vuelta. Een man die geen grote uitslagen heeft gereden. Zijn opmerkelijkste daad was dat hij in 2018 in de eerste etappe van de Tour zijn schouder brak en toch Parijs wist te halen. Hij zamelde op deze manier 170 duizend euro in om een door een orkaan vernietigde wielerbaan in Austin Texas te herbouwen.. Verder is Craddock geen onverdienstelijk tijdrijder, maar de kopman die ploegleider Johantan Vaughters in hem zag, is hij niet geworden. Het heeft er zelf toe geleid dat hij overtraind raakte. 

Roglic omgeven door vraagtekens


Vier weken na zijn val in de Tour verschijnt de winnaar van de vorige drie Vuelta’s weer aan de start. Rogliç zou bij zijn val in de Tour twee gebroken ruggewervels hebben opgelopen, maar allleen het feit dat hij van start gaat, zegt Michael dat hij in vorm moet zijn. Wel is de vraag of hij goed genoeg kan zijn om voor de vierde keer op rij de ronde te winnen: Roglic is niet op hoogtestage geweest. Toch kiest Joost hem als winnaar van de ronde.

Slotakte voor twee grote tenoren


Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali nemen afscheid. Joost ziet beide rijpe renners nog goede klassementen rijden, maar Maxim hoopt dat deze voormalige grote-ronde-winnaars voor etappewinst gaan rijden. “Dat is beter dan aanklampen, gelost worden en dan zesde, zevende of achtste worden.” Mogelijk rijdt Robert Gesink ook zijn laatste grote ronde. Hij gaat nog een seizoen door, maar de concurrentie bij Jumbo-Visma is moordend en wordt alleen maar heviger. “Dat Gesink volgend jaar op zijn 37e nog een grote ronde rijdt, is allerminst zeker.”, zegt Maxim.