De Kopgroep wielerpodcast
AVROTROS

#13 - Tour de France: gedoogbeleid, bloemen voor Lennard Kämna en angstig steile bergen (S11)

  1. Podcastschevron right
  2. De Kopgroep wie ...chevron right
  3. #13 - Tour de France: gedoogbeleid, bloemen voor Lennard Kämna en angstig steile bergen (S11)

wo 13 juli 2022

De Kopgroep kijkt uit naar de hoge, angstig steile bergen die het peleton vandaag voor de kiezen krijgt. Maar het kijkt ook even terug naar gisteren. Want wie mag onder welke voorwaarden mee de kopgroep in? Wie wordt daarin gedoogd en wie niet? Joost en Mart ontdekken dat wielrennen en politiek veel met elkaar te maken hebben.

Verder neemt Mart in het Duits zijn hoed af voor de 'heilige' Lennard Kämna die eerst al op een paar seconden een etappezege misliep en nu op een haar na de gele trui mist. Maxim kijkt vooruit naar vandaag, naar de gevreesde Col du Granon. Hij verwacht hier een titanenstrijd tussen Pogačar en  Vingegaard. Ook legt Maxim uit waarom Bernard Hinault er als een berg tegenop ziet dat deze col weer in het parcours ligt, hij heeft hier namelijk nogal slechte herinneringen aan. 

Ook voegt Mart vader en zoon Nijdam toe aan de Nederlandse Tourcanon. Senior was de eerste Groningse Tourwinnaar. Ook junior was een bijzondere hardrijder. En een quizvraag: hoe heet de dam van de Hoorsneplas in Groningen?