De Kopgroep wielerpodcast
AVROTROS

#12 - Tour de France: Oorlog

  1. Podcastschevron right
  2. De Kopgroep wie ...chevron right
  3. #12 - Tour de France: Oorlog

di 17 juli 2018

Eindelijk gaat het peloton de bergen in. Vandaag wacht ondermeer de beklimming van de Col de la Colombière. In 2009 besliste Alberto Contador daar de Tour door zijn ploeggenoot Lance Armstrong op de beklimming van La Colombière -tegen stalorders in- op achterstand te rijden. Het zou nooit meer goed komen tussen de twee. "Het was complete oorlog. De heren spraken niet meer met elkaar aan tafel, lieten elkaar niet meer voorgaan als ze de lift in moesten.", zegt Mart Smeets die beide renners later interviewde over hun strijd .

De derde klim van vandaag, Plateau de Glières was in de Tweede Wereldoorlog toneel van felle gevechten. Franse verzetsstrijders gesteund door geallieerde troepen streden er met Duitse troepen. De renners rijden vandaag langs het monument dat de gevallenen aan Franse zijde herdenkt. 'Vivre Libre ou Mourir', luidt de inscriptie.

Of de strijd tussen de klassementsrijders vandaag al losbarst moet nog blijken. De heren van de kopgroep rekenen vandaag op aanvallers als Thomas de Gendt en Daniel Navarro. Of krijgt Tom Dumoulin toch gelijk? Hij rekent vandaag op oorlog, vertelde hij tegen Martijn Hendriks.