De Dag
NOS

#1467 - De Verkiezingsdag: de uitslag

  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. #1467 - De Verkiezingsdag: de uitslag

do 23 november 2023

Het is de day after en daarmee loopt onze serie De Verkiezingsdag op zijn einde. De afgelopen anderhalve week spraken we iedere dag met (ervarings)deskundigen over een factor van betekenis in aanloop naar de verkiezingen. Vandaag de dag na de verkiezingsdag: een analyse van de uitslag.

Champagne, vlaggetjes en blije gezichten. In een bomvolle fractiekamer van de PVV wordt feest gevierd. De oogjes zijn klein, maar de glazen zitten vol. De Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders haalde gisteravond 35 zetels en ze worden wakker met 37 zetels in de prognose. Zeker is: de PVV wordt de grootste partij van Nederland.

Politiek verslaggever van Nieuwsuur Arjan Noorlander schetst hoe Wilders ooit de Pietje Bell van de Tweede Kamer was, met voorstellen die grenzen overgingen zoals een belasting op hoofddoekjes. Na 17 jaar felle oppositie maakt de partijleider kans op het torentje door een andere toon. En die toon startte hij door een opening van de VVD. Daarmee wint de PVV ook vooral van de partij van Dilan Yesilgöz. Door gedraai lukte het haar niet de VVD tot grootste partij te maken.

Reageren? Mail dedag@nos.nl

Presentatie: Marco Geijtenbeek

Redactie: Karin Backx & Lieke Loman