De Dag
NOS

#1419 - Meer megastallen - erg of niet? 

  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. #1419 - Meer megastallen - erg of niet? 

ma 18 september 2023

Het demissionaire kabinet wil af van megastallen, maar er komen er juist steeds meer bij. Dat blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd. Volgens demissionair landbouwminister Adema past dit type landbouw niet meer bij Nederland, maar de realiteit is dat het aantal stallen met grote aantallen dieren alleen maar toeneemt en ironisch genoeg heeft dat juist te maken met aangescherpte natuur-eisen.

In deze podcast legt Thomas Spekschoor uit hoe dat zit en óf het wel een probleem is, want de veestapel als geheel groeit niet. Thomas volgt voor de NOS het landbouw- en stikstofdossier en ging langs in in Maasbommel in Gelderland, waar op dit moment plannen zijn voor drie nieuwe megastallen.

Update: Halverwege deze podcast wordt gesproken van een groei van het aantal megastallen met bijna 15 procent tussen 2018 en nu. Dat percentage blijkt niet te kloppen. Het aantal megastallen is in de afgelopen jaren wel toegenomen, maar hier gebruikten we niet de juiste getallen. Zie dit artikel voor meer info: https://nos.nl/artikel/2490803-steeds-meer-megastallen-terwijl-kabinet-er-juist-minder-wil 

Reageren? Mail dedag@radio1.nl