De Dag
NOS

#1388 - Taylor Swift, zakenvrouw en rolmodel

  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. #1388 - Taylor Swift, zakenvrouw en rolmodel

vr 7 juli 2023

De Amerikaanse mega-ster Taylor Swift is hard op weg om de eerste vrouwelijke muziek-miljardair te worden. Ze is een van de populairste artiesten van deze tijd, en ze pakt zaken op een heel eigen manier aan.

Zo kun je niet zomaar kaarten kopen voor haar concerten. Fans die een kans willen maken om kaarten te kúnnen bemachtigen voor haar optredens volgend jaar in de Johan Cruijff Arena moesten zich eerst laten registreren. Daarmee wil Swift voorkomen dan derden geld verdienen aan doorverkoop.

Taylor Swift haalde eerder al haar muziek weg van streamingdiensten omdat ze het niet eens was met de voorwaarden. Voor haar trouwe fans is ze een rolmodel, en ze is een zelfverklaard feministe. Maar ook een artiest die een imago koestert van aanraakbaarheid. Het had je buurmeisje kunnen zijn. En ze heeft een enorm trouwe basis fans die van alles voor haar doet.

In de Podcast vertelt cultuurwetenschapper Annelot Prins wat Taylor Swift beweegt en wat ze ermee bereikt. Prins onderzoekt al 10 jaar het fenomeen Taylor Swift, maakt er een podcast over en ze promoveert in Berlijn op celebrity feminism en millenials, met daarin een hoofdrol voor … Taylor Swift.