De Dag

#1222 - Het MH17-proces en het belang van 'lawfare'

NOS
  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. #1222 - Het MH17-proces en het belang van 'lawfare'

wo 16 november 2022

Ruim 8 jaar nadat vlucht MH17 boven het Oosten van Oekraïne uit de lucht werd geschoten, krijgen vier verdachten die zijn aangeklaagd, morgen hun straf te horen. Ze zijn er niet bij in de rechtszaal en belanden bij een veroordeling in ieder geval op dit moment ook niet in de cel. Toch is deze uitspraak ontzettend belangrijk, niet alleen voor de nabestaanden, maar ook omdat de uitspraak onderdeel is van de grotere oorlog die nu gaande is in Oekraïne, zegt Nieuwsuur-verslaggever Gert-Jan Dennekamp in deze podcast. "In warfare is ook 'lawfare' een belangrijk wapen."

Gert-Jan Dennekamp was was in 2014 als een van de eersten op de rampplek aanwezig, en deed voor Nieuwsuur in de loop der jaren meerdere keren onderzoek in Oekraïne, onder meer naar de verdachten die morgen terechtstaan. 

Universitair docent internationaal strafrecht Marieke de Hoon volgt het juridische proces ook al jaren. Het is een ongelooflijk complex proces, zegt ze, dat teruggebracht naar de kern interessante vragen opwerpt over wat we als samenleving onder rechtvaardigheid verstaan.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl