De Dag
NOS

#1219 - Eindelijk hoop voor Cherson 

  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. #1219 - Eindelijk hoop voor Cherson 

vr 11 november 2022

Het wordt gezien als een grote nederlaag voor de Russische president Poetin en een mogelijk keerpunt in de oorlog in Oekraïne. Rusland heeft z'n troepen teruggetrokken uit Cherson en Oekraïense militairen zijn al in de stad gesignaleerd. De strijdkrachten zouden zich in de laatste fase bevinden van het terugwinnen van de westelijke oever van de rivier de Dnepr. 

Maar dat de bevrijding van Cherson nabij is, betekent niet het einde van de onzekerheid voor inwoners van de stad, vertelt journalist Robert van der Noorda in podcast De Dag. Zij vrezen voor wraakacties van Poetin of een valstrik.

Robert van der Noorda kent Cherson goed, trouwde daar in 2007 en zijn schoonfamilie en veel vrienden wonen er nog. Sinds het uitbreken van de oorlog heeft hij intensief contact met hen. Hij vertelt in de podcast hoe zij bijna negen maanden lang nauwelijks buiten zijn geweest, en continu in angst leefden. "Voor het eerst in acht, negen maanden hebben we echt weer hoop dat het goed komt en dat iedereen het overleeft."

Reageren? Mail dedag@radio1.nl