De Dag
NOS

#1172 - Het vuile werk op Schiphol

  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. #1172 - Het vuile werk op Schiphol

wo 7 september 2022

Zoveel rugklachten dat je én niet meer kan werken én je eigen kind niet kan optillen of je veters kan strikken. Omdat je werkgever je werk laat doen dat veel te zwaar is. Het is het verhaal van een van de tientallen bagagemedewerkers op Schiphol, die aan onderzoeksjournalisten Ben Meindertsma en Milena Holdert van de NOS en Nieuwsuur hun verhaal doen. Zij spraken ook met hun bazen, bedrijfsartsen, en de luchthaven-directie zelf. Zo brachten ze nauwgezet de barre werkomstandigheden op de nationale luchthaven in kaart waar al jaren vermoedens over waren, maar waarvan we niet precies wisten hoe het zat.

In podcast De Dag vertellen Ben en Milena over hun bijzondere onderzoek en laten de soms moeizame gesprekken horen die ze met de verantwoordelijke partijen hadden. Pas na lang doorvragen kwam er antwoord.

Economische belangen zijn de laatste decennia leidend geweest, zeggen ze, en dat heeft geleid tot een systeem waar sjouwers de dupe van zijn. De mensen die ze moeten beschermen keken de andere kant uit: hun werkgevers, de luchthaven én de inspectie.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl