De Dag
NOS

#1148 - Gasrantsoenen en 'eigen gas eerst'

  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. #1148 - Gasrantsoenen en 'eigen gas eerst'

do 21 juli 2022

Rusland heeft de gastoevoer door de Nord Stream 1 gaspijpleiding hervat, zij het in beperkte mate. Maar of Rusland nou de kraan heeft geopend, of alleen een beetje, het maakt niet uit, zegt Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen: Europa moet zich voorbereiden op het zwartste scenario.

De afhankelijkheid van Russisch gas, en de manier waarop president Poetin daar gebruik van maakt, kan tot grote tekorten leiden en delen van de Europese economie platleggen. Daarom moeten alle lidstaten zeker 15% minder gas gaan verbruiken en wordt er gedacht over het verplicht rantsoeneren van gas.

In Duitsland geldt sinds vorige maand al de 'alarmfase' en wordt er op sommige plekken ook gerantsoeneerd, vertelt correspondent Charlotte Waaijers in podcast De Dag. Duitsland is 1 van de landen in Europa die het meest op Russisch gas leunt. 

Energiespecialist Jilles van den Beukel van het Haags Centrum voor Strategische Studies vertelt over het belang van Europese samenwerking, want als het straks een situatie van 'eigen gas eerst' wordt, kan het volgens hem lelijk eindigen.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl