De Dag
NOS

#957 - Klimaatserie deel 4: radicale oplossingen

  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. #957 - Klimaatserie deel 4: radicale oplossingen

do 28 oktober 2021

In de strijd tegen klimaatverandering wordt er gewerkt aan heel veel oplossingen: grote en kleine, en de meeste zijn wel bekend. Maar in de wetenschap wordt ook al jaren nagedacht over slimme en soms radicale oplossingen, zoals het terugkaatsen van zonlicht of het bemesten van oceanen. Het zijn technieken waarbij op grote schaal ingegrepen wordt in de natuur, geo engeneering wordt dat genoemd.

In aanloop naar de klimaattop in Glasgow, deze week in podcast De Dag een speciale klimaatserie. In deel vier gaat het over oplossingen die nog niet gebruikt worden omdat de technologie er nog niet is of omdat de effecten ervan niet duidelijk zijn, maar die ons in de toekomst wel kunnen helpen.

Behnam Taebi, hoogleraar energie-en klimaatethiek aan de TU Delft, vertelt welke opties op tafel liggen en welke bezwaren er al dan niet aan kleven. Het zijn verregaande maatregelen die lang weggezet zijn als science fiction, zegt hij, maar sommige ideeën ontwikkelen zich tot realistische scenario's die mogelijk ooit toch nodig zijn.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl