appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuwsweekend
Afbeelding

Elke werkdag neemt Elisabeth Steinz je in 'De Dag' mee in een verhaal over en achter het nieuws.

#558 - Armoede, sociale onrust en kansen voor de maffia in Italië

dinsdag 7 april 2020, 13:33 uur

In Italië worden de gevolgen op de economie van de coronacrisis en de wekenlange lockdown steeds meer zichtbaar. Ondernemers vallen om, winkels moeten gesloten blijven, mensen zijn door hun spaargeld heen en lijden honger. Met name in het zuiden van Italië leidt dit tot sociale onrust. Er worden supermarkten bestormd, in filmpjes roepen wanhopige burgers op tot een revolutie en de geheime diensten houden rekening met opstanden, spontaan of georganiseerd. Burgemeesters waarschuwen voor 'een sociale bom die op het punt staat te ontploffen'. De angst is dat de onrust mogelijk een nog een grotere dreiging voor het zuiden is dan het coronavirus zelf.  

De maffia zou de onrust en het geweld opstoken, want dit is precies het klimaat waarin de georganiseerde misdaad z'n invloed kan vergroten. Maffiabazen steken graag de helpende hand toe in een tijd dat mensen hun geld niet op een normale manier kunnen verdienen. Ze lenen geld uit, in ruil voor woekerrentes, of invloed en witwasmogelijkheden in de toekomst.

NOS-correspondent Mustafa Marghadi zet uiteen hoe na de financiële crisis van 12 jaar geleden en de migratiecrisis van de afgelopen jaren het land wordt geconfronteerd met een nieuwe crisis, waarvan gevreesd wordt dat die de democratische structuren onder druk kan zetten. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1