De Dag
NOS

#896 - De Zomerdag: complotbloemen in Bodegraven

  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. #896 - De Zomerdag: complotbloemen in Bodegraven

wo 4 augustus 2021

Elisabeth viert tot 23 augustus de zomer op een plek zonder nieuws en nauwelijks wifi-streepjes, maar heeft een paar afleveringen van De Dag uitgekozen die de moeite waard zijn om nog eens te beluisteren.

Tijdens de pandemie gingen er verschillende complottheorieën rond, maar meest gehoord zijn de verhalen van QAnon-beweging. Aanhangers daarvan geloven dat de samenleving wordt geregeerd door een pedofiele satanische, kinderbloeddrinkende elite. Begin dit jaar bereikten de gevolgen van die verzonnen theorieën een nieuw dieptepunt toen complotdenkers op verschillende plekken in het land bloemen op begraaf- en herdenkingsplaatsen van kinderen begonnen te leggen.

Rudy Bouma van Nieuwsuur keek wekenlang mee in de Telegram-groepen waar deze complottheorieën worden verspreid. Hij vertelt in de podcast over de drie belangrijkste aanjagers van deze verhalen en hoe groot hun invloed is. Ook sprak hij met nabestaanden die ongewild onderdeel van dit verhaal worden en met de mensen die vals worden beschuldigd door de complotdenkers. De impact op hun levens is enorm.