De Dag
NOS

#813 - Langzittende regeringsleiders vertrekken zelden zomaar

  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. #813 - Langzittende regeringsleiders vertrekken zelden zomaar

wo 7 april 2021

Hoe regisseer je als regeringsleider je eigen exit? Dat is een vraag waar Mark Rutte deze dagen over na zal denken. En als hij dat zelf niet doet, dan doet het land het wel vóór hem. Sinds vorige week wordt er in de Tweede Kamer en daarbuiten openlijk gesproken over hoe en vooral wanneer Rutte een stap opzij zou moeten doen. Het is een vraag waar langzittende regeringsleiders in Europa vaak enorm mee worstelen, zegt Mathieu Segers, hoogleraar eigentijdse Europese geschiedenis aan de Universiteit van Maastricht, in de podcast De Dag. En eigenlijk is het einde altijd lelijk. 

Hoe doe je dat: afscheid nemen van de macht? Wanneer kun je het best je conclusies trekken? Sterf je bijvoorbeeld liever in het harnas of kondig je je vertrek beter lang van te voren aan, zoals Angela Merkel in Duitsland doet? En hoe voorkom je dat er ná jou een machtsvacuüm ontstaat?

Mathieu Segers loopt in de podcast een paar voorbeelden uit de recente Europese geschiedenis langs: Helmut Kohl, Margaret Thatcher, Ruud Lubbers. Hoe deden zij het en hoe tekende hun vertrek hun politieke erfenis?

Reageren? Mail dedag@radio1.nl