De Dag
NOS

#790 - Omstreden Mr. Big levert justitie weinig op

  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. #790 - Omstreden Mr. Big levert justitie weinig op

do 4 maart 2021

In Nederland zijn drie moordzaken bekend waarbij gebruik is gemaakt van een heel omstreden undercovermethode, de 'Mr. Big'-methode. Daarbij worden undercoveragenten ingezet om belastende verklaringen te ontfutselen bij verdachten. En de manier waarop ze dat doen gaat soms erg ver. Te ver, zeggen critici. Mr. Big zou iedereen kunnen laten bekennen, maar het risico dat het valse bekentenissen zijn, is enorm. 

Deze week werden twee moordverdachten vrijgesproken omdat het bewijsmateriaal dat via de undercovermethode was verkregen volgens de rechter niet bruikbaar was. De Hoge Raad bepaalde in de twee andere processen dat de zaken over gedaan moesten worden omdat er problemen waren met het bewijsmateriaal. 

Wie of wat is Mr. Big? Waarom wordt de methode gebruikt als die zo omstreden is én bovendien weinig bruikbaar bewijs oplevert? Universitair hoofddocent rechtspsychologie Annelies Vredeveldt van de Vrije Universiteit in Amsterdam, vertelt in podcast De Dag hoe de methode uit Canada naar Nederland is overgewaaid en hoe we hier tegen dezelfde problemen aanlopen als daar. Wat haar betreft valt voor Mr. Big zo snel mogelijk het doek.