De Dag
NOS

#711 - 'Vuurwerkverbod betekent einde vuurwerktraditie'

  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. #711 - 'Vuurwerkverbod betekent einde vuurwerktraditie'

di 10 november 2020

Het kabinet werkt aan een algeheel vuurwerkverbod om zorg en hulpverleners tijdens deze coronacrisis niet nog meer te belasten. En daarmee wordt opeens mogelijk waar al jaren om geroepen wordt door onder meer artsen, agenten en bestuurders - maar waar ook veel weerstand tegen is. Het vuurwerkverbod geldt alleen dit jaar, maar vuurwerkliefhebbers zijn er niet gerust op en bestuurders zien mogelijkheden voor een andere viering in de toekomst. Leidt het verbod tot een nieuwe vuurwerktraditie in Nederland? 

Pieter Broertjes, burgermeester van Hilversum, hoopt van wel, zegt hij in De Dag. Hij werkt in zijn gemeente al jaren aan een andere, veiligere viering van oud en nieuw. Het zou volgens hem mooi zijn als dit jaar Nederlanders aanzet om zich ook in de komende jaren anders tot vuurwerk te verhouden. 

Consumentenpsycholoog Patrick Wessels denkt dat het moeilijk wordt om mensen mee te krijgen in een verbod. Juist omdat het om vuurwerk gaat: de aantrekkingskracht zit er voor een groot deel in dat het afsteken daarvan de rest van het jaar niet mag